Hem / Aktuellt / 10 000 sluter upp för att lyfta Öresund

10 000 sluter upp för att lyfta Öresund

På 30 år har Öresund gått från ett utslaget hav till ett levande havsområde. På Världsmiljödagen 5 juni genomför föreningar på båda sidor sundet aktiviteter och manifestationer för fortsatt arbete.

– Vi har en fantastisk natur och ett fantastiskt djurliv – det är bara det att det ligger under ytan.

Det säger Michael Palmgren från Naturum Öresund, som varit drivande i att få till stånd det omfattande program som äger rum i regionen under Världsmiljödagen. 10 000 deltagare hoppas man på, i både Sverige och Danmark.

– Vi har trummat ihop till en manifestation för att lyfta Öresunds fantastiska marina värden. Vi har engagerat föreningar och organisationer på båda sidor sundet, från Köge bukt upp till norra Öresund på danska sidan och från Naturum Kullaberg ända ner till Falsterbo på svenska sidan.

Vad händer under Världsmiljödagen 2022?

– Det är en lång rad aktiviteter. Hos just oss kommer det finnas möjlighet att prova stand up padelboard, vi kommer ha strandstädning, guidade turer ute i havet med vadarstövlar.

På andra håll arrangerar dykarklubbar, sjöscoutkåren och seglarföreningar aktiviteter. Naturskyddsföreningen på båda sidor medverkar och Øresundsakvariet i Köpenhamn arrangerar turer för att spana på tumlare. På den danska sidan blir det också en miljöaktion i Köpenhamn kring de stora byggprojekt som pågår där, bland annat i form av den konstgjorda ön Lynetteholm.

Naturum Öresund planerar att via sin Facebook-sida liveuppdatera kring händelser på båda sidor sundet.

Insatser ger resultat

Öresund är ett exempel på att miljöarbete ger resultat, säger Michael Palmgren. När restaureringen av Öresund inleddes tidigt 1990-tal var det från bottennivå. Giftutsläpp, avloppsutsläpp och övergödning plågade området. Det har man till stor del kommit tillrätta med, genom en lång rad åtgärder.

– På 30 år har vi förändrat Öresund från ett utslaget hav till ett fantastiskt havsområde. Det är ett bra exempel på att förändring faktiskt är möjlig, om vi hjälps åt. I dag kan vi uppleva fantastiska ålgräsängar och djupa klippbottnarna, vi kan koppla av och fiska på hållbara bestånd av torsk och plattfisk, vi kan simma i havet, surfa, segla.

Hur ser det ut om ytterligare 30 år, om du får önska?

– Jag vill trycka på att vi ser det som ett gemensamt havsområde mellan svenskar och danskar. Jag vill se fler skyddade områden, fler marina reservat och att vi arbetar för att skapa ett svensk-danskt biosfärområde enligt Unescos definition.

Vad betyder Världsmiljödagen för havsområdet Öresund?

– Det är ett tillfälle att visa att vi gemensamt bryr oss om Öresund. Om allmänheten får upp ögonen för allt man kan göra här väcks en passion för Öresund. Då blir man mer rädd om havet.

– I ett större perspektiv är det avgörande att alla blir mer havsmedvetna, att vi förstår vad havet betyder för oss människor och för djur och växter på land. Vi får till exempel merparten av vårt syre från havet, och havet tar emot mängder av koldioxid och binder det för all framtid nere på botten.

Dela inlägg:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Rekordstort engagemang för Världsmiljödagen

Engagemanget var stort i hela landet när Sverige stod värd för Världsmiljödagen den 5 juni. Totalt genomfördes fler än 1 900 aktiviteter över hela…

Framtidens röster ger barnen verktyg att påverka världen

Barn och unga bjuds sällan in i samtalet om en hållbar värld – trots att framtiden är deras. Detta vill Framtidens röster ändra på….

Se kampanjfilmen – Vad gör du den femte juni?

Vad gör du den 5 juni? Det är temat på den kommunikationskampanj som rullar i syfte att väcka ungas engagemang för Världsmiljödagen 2022….