Hem / Aktuellt / Så får Håll Sverige Rent 800 000 skräpplockare att rycka ut

Så får Håll Sverige Rent 800 000 skräpplockare att rycka ut

Genom att fokusera på förskola och skola har Håll Sverige Rent fått nästan en tiondel av Sveriges befolkning att engagera sig för en renare miljö. Landets unga skräpplockare gör stor skillnad.

Genom att fokusera på förskolor, skolor och kommuner har Håll Sverige Rent kunnat räkna till ett allt högre deltagarantal i sin årliga kampanj Skräpplockardagarna. I skrivande stund är 779 980 personer anmälda till 2022 års Skräpplockardagar som pågår från 1 mars till 31 maj.

På Världsmiljödagen sker ytterligare en insats. Allt som krävs för att delta är en påse och en vilja att bidra. Frida Änghede, ansvarig för samhällskontakter hos Håll Sverige Rent, berättar mer.

– Att plocka skräp är en enkel grej som alla kan göra för att visa att man bryr sig om världen. Det viktigaste är att plocka det skräp man ser. Sedan får man också gärna ta en bild på det och lägga upp med hashtaggarna #onlyoneearth och #hållsverigerent. Då visar man att man är med och gör stor skillnad.

Att plocka skräp under Världsmiljödagen eller de månader som Skräpplockardagarna omfattar är en populär aktivitet i synnerhet för förskolor.

– Det handlar inte om att städa. Det finns ett pedagogiskt material kopplat till aktiviteten. Poängen är att det inte ska finnas skräp i naturen, säger Frida Änghede.

Varför ska det inte finnas skräp i naturen?

– Det är dåligt för djur. De kan skadas av stort skräp. Sugrör kan fastna i halsen, plastpåsar kan lägga sig som ett lock så att de inte få i sig näring. Det finns också mycket mikroplaster som är skadliga på andra sätt. Den här våren har vi kunnat läsa om att det finns mikroplast i lungor och i blodet på oss människor. Plasten finns överallt. I oss, på det högsta bergets topp och i den djupaste marina graven.

Vad gör man bäst med skräpet när man samlat ihop det?

– Helst vill vi att man sorterar det, men det är inte alltid möjligt. Då är det ändå betydligt bättre att man har tagit bort det från naturen.

Hittar era deltagare alltid skräp?

– Ja, alltid. Trots att vi städar gator och torg hittar de jättemycket skräp. Det är inte alltid man ser skräpet direkt, men börjar man titta efter det så får man syn på det.

Ni har också utvecklat ett digitalt escape room för att utbilda kring marin nedskräpning. Berätta mer.

– Det heter ”No time to waste – escape the plastic pollution wave” och har premiär 2 juni, på miljökonferensen Stockholm 50+ där ungdomar och företagsledare ska spela det tillsammans. I utgångsläget vaknar man upp år 2047 i en värld full av skräp, på grund av att vi har levt som vi har gjort hittills. Uppdraget är att hitta sätt att minska mängden plastskräp. Längre fram är tanken att skolor ska kunna använda ”No time to waste” som utbildningsmaterial för att lära mer om marin nedskräpning.

Dela inlägg:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Rekordstort engagemang för Världsmiljödagen

Engagemanget var stort i hela landet när Sverige stod värd för Världsmiljödagen den 5 juni. Totalt genomfördes fler än 1 900 aktiviteter över hela…

10 000 sluter upp för att lyfta Öresund

På 30 år har Öresund gått från ett utslaget hav till ett levande havsområde. På Världsmiljödagen 5 juni genomför föreningar på båda sidor sundet…

Framtidens röster ger barnen verktyg att påverka världen

Barn och unga bjuds sällan in i samtalet om en hållbar värld – trots att framtiden är deras. Detta vill Framtidens röster ändra på….