Hem / För aktörer / Frågor och svar

Frågor och svar

Vi förstår att det finns många funderingar kring hur man bäst deltar i Världsmiljödagen. Därför har vi samlat några vanliga frågor och svar dig som ordnar aktiviteter inför och under dagen. Om du saknar några frågor och svar får du gärna kontakta oss så lägger vi till dem.

Hur hänger den svenska Världsmiljödagen ihop med internationella World Environment Day? World Environment Day drivs av FN:s miljöorgan UNEP och har varje år ett nytt tema och ett nytt värdland. I år är Sverige värdar och i praktiken innebär det bland annat att vi kunnat påverka temat, att vi satsar extra på att skapa engagemang och aktiviteter i landet samt att vårt hållbarhetsarbete lyfts fram i global kampanj.

 

Varför finns det en egen svensk sajt för Världsmiljödagen?

Som värdland gör Sverige en extra stor kraftsamling för att skapa engagemang och aktivering i hela landet. Vi vet redan nu att det kommer att hända väldigt mycket, från norr till söder. Syftet med den nya sajten är att synliggöra och samordna alla nationella aktiviteter till Världsmiljödagen. Den ska också stärka kommunikationen kring kampanjen. Sajten kommer att vara den centrala kanalen för såväl extern information till allmänheten som intern information till alla som ordnar aktiviteter.

  

Behöver/kan jag registrera min aktivitet både på den svenska och den internationella sajten?

Sajterna har lite olika syften. Den svenska sajten syftar till att synliggöra alla aktiviteter för den svenska allmänheten och göra dem sökbara så att t. ex. alla som letar efter något att delta i kan hitta dit.

Alla aktörer som vill kommer också att kunna registrera sin aktivitet på global sajt. Det går att göra redan nu på https://www.worldenvironmentday.global/get-involved/events Det är ett viktigt verktyg för att bli en del av den globala kampanjen. Mer information om global kampanj ska genomföras och hur man kan medverka kommer att förmedlas löpande. Vi rekommenderar alla att registrera aktiviteter såväl i Sverige som på global kampanjsajt.

Om jag ska registrera en aktivitet som sker på flera olika platser samma dag, hur gör jag?

Vi rekommenderar att du registrerar en ny aktivitet för varje plats som aktiviteten äger rum på. I vårt kalendarium kommer aktiviteterna nämligen vara sökbara utifrån plats, dag, typ av event och arrangör. Du kan registrera hur många aktiviteter du vill på sajten. Aktiviteterna publiceras inte direkt utan granskas innan publicering, därför kommer det att vara ett visst dröjsmål innan din aktivitet blir synlig.

 

Finns det något sista datum för att registrera aktiviteter?

Det går i stort sett att registrera aktiviteter fram till dagarna innan den 5 juni. Men för att skapa bästa förutsättningar för synlighet och spridning är det bra att registrera så snart du kan. Under andra halvan i maj görs en satsning för att uppmärksamma Världsmiljödagen regionalt, då är det en fördel att vara registrerad och därmed sökbar för exempelvis lokal media.

Får jag använda logotyperna hur som helst? Hur ska jag tänka?

Logotyperna är fria att använda för alla som medverkar i Världsmiljödagen. Observera dock att det finns vissa instruktioner kring i vilka sammanhang de får användas. Läs mer här.

 

Hur ska jag använda hashtagen #onlyoneearth?

Vi ser gärna att du använder hashtagen varje gång du berättar om Världsmiljödagen 2022 eller din aktivitet i sociala medier. Det är ett sätt att knyta an till och synas i årets globala kampanj. Men det bestämmer du givetvis själv.

 

Finns det några svenska hashtags jag kan använda? 

Ja, använd gärna även våra svenska hashtags #enendajord och #världsmiljödagen2022

 

Hur får jag information om vilka organisationer som planerar aktiviteter nära mig, som jag kan samarbeta med?

I vårt kalendarium här på sajten kan du se alla registrerade aktiviteter över hela landet. Du kan även söka efter specifika aktiviteter utifrån plats, typ av event eller arrangör. Du kan alltså söka efter aktiviteter på just din ort och sedan kontakta arrangören direkt. Om du har några frågor om detta, kontakta

 

Kan jag sprida information om Världsmiljödagen i våra egna kanaler?

Självklart! Vi behöver din hjälp för att sprida engagemang och medvetenhet om Världsmiljödagen och om de aktiviteter som äger rum. Använd gärna våra logotyper och hashtags när du berättar om Världsmiljödagen.

Frågor?

Om ni har frågor, behöver hjälp eller vill bolla idéer är det bara att höra av er.

Kontakta oss på varldsmiljodagen2022@naturvardsverket.se

Aktiviteter

Hitta spännande aktivitet att delta på.​

Här hittar du evenemang, utmaningar och föreläsningar att vara med på digitalt eller där du bor.
Aktuellt

Senaste nytt relaterat till Världsmiljödagen.​

Här hittar du alla nyheter och initiativ kopplade till Världsmiljödagen 2022. En djupdykning i vad som händer just nu.