Hem / För aktörer / Viktiga budskap att sprida

Viktiga budskap att sprida

Världsmiljödagen är öppen för alla. Ingen insats är för stor eller liten. Men just för att så många olika aktörer deltar är det viktigt att vi håller en röd tråd i vår kommunikation. Här är några huvudbudskap att använda när ni berättar om er aktivitet.

När är Världsmiljödagen 2022?

Söndag 5 juni. Då står Sverige värd för Världsmiljödagen 2022, en global FN-kampanj för att öka kunskapen och engagemanget i miljöfrågor. Nu har vi en unik möjlighet att visa, dela och sprida vårt svenska miljöarbete till resten av världen.

 

Vem kan delta i Världsmiljödagen?

Svaret är alla. Målgruppen är allmänheten, med ett särskilt fokus på unga. Alla är välkomna att aktivt delta genom att själva organisera aktiviteter eller delta i andras aktiviteter, eller kanske göra sin röst hörd i social media? Ingen aktivitet är för stor eller liten, för bred eller smal. Alla insatser räknas – alla kan göra något. Just nu planeras aktiviteter runtom i hela Sverige, både fysiska och digitala. Om du letar efter aktiviteter som äger rum nära dig kan du hitta dem på https://www.varldsmiljodagen2022.se/          

 

Hur föddes Världsmiljödagen?

För exakt 50 år sedan samlades 113 världsledare i Stockholm. De kom hit för att delta i FN:s första miljökonferens någonsin. Mötet ledde bland annat till två historiska resultat – FN:s miljöprogram UNEP bildades och Världsmiljödagen instiftades. Sedan dess har hundratals miljoner människor engagerat sig i kampanjen. Och den 5 juni vänds världens blickar mot Stockholm igen.

 

Vilket är årets tema?

Only One Earth – living sustainably in harmony with nature. Eller En enda jord – att leva hållbart i samklang med naturen. Only One Earth är samma tema som när Världsmiljödagen föddes i Stockholm 1972. Ett halvt sekel senare är det minst lika aktuellt. För den här planeten förblir vårt enda hem och vi måste alla lära oss att leva hållbart i samklang med naturen.

 

Vad innebär temat Only One Earth?

Temat Only One Earth – living sustainably in harmony with nature  belyser vikten av att leva hållbart i samklang med naturen och möjligheter att ställa om till renare, grönare livsstilar. Temat ska uppmuntra alla människor till att engagera sig och jobba aktivt med miljön för att skapa konkreta resultat och nya lösningar. Det spänner från hållbar produktion och konsumtion (mål 12 under Agenda 2030) till hur vi utvecklar vårt förhållande till naturen, lär oss förstå dess värde och sätter det i centrum för vårt beslutsfattande.

 

Glöm inte att använda våra hashtags!

Global hashtag: #onlyoneearth

Svensk hashtag: #enendajord

Behöver du hjälp?

Om ni har frågor, behöver hjälp eller vill bolla idéer är det bara att höra av er.

Kontakta oss på varldsmiljodagen2022@naturvardsverket.se

Aktiviteter

Hitta spännande aktivitet att delta på.​

Här hittar du evenemang, utmaningar och föreläsningar att vara med på digitalt eller där du bor.
Aktuellt

Senaste nytt relaterat till Världsmiljödagen.​

Här hittar du alla nyheter och initiativ kopplade till Världsmiljödagen 2022. En djupdykning i vad som händer just nu.